Logo Billardfabriek Jan Brock
Logo Billardfabriek Jan Brock

Wetenswaardigheden

Biljartwetenswaardigheden


Gewicht

De belangrijkste eigenschap van een biljart is het gewicht. Een biljart moet massa hebben, want massa maakt energie. Om dit te bereiken, gebruiken we o.a. 5 cm. dikke leistenen platen in 3 delen van 160 kilo om vervoer en plaatsing te vergemakkelijken. Het geruisloze, massieve M.D.F. waarop de platen liggen, brengt het gewicht al gauw op 700 kilo. Poten, banden, houten lijstwerk en laken brengen het totaal gewicht van een biljart (115 x 230 cm.) op ongeveer een ton. De matchtafel weegt 1500 kilo

Verwarming

Drie tot vijf centimeter onder de leistenen platen zitten gloeispiralen. Hoe droger een biljart is, hoe beter het speelt. In verband met energieverbruik gebruiken we energiezuinige thermostaten. Tevens is het aan te raden om een biljart niet te dicht bij een deur (op de tocht) te plaatsen.

Vloer

Ook moet er aandacht worden besteedt aan de vloer. Een biljart staat het beste op een betonnen vloer, in zand gestort. Bij een vrijdragende vloer kan het nodig zijn, de vloer onder de poten van het biljart te steunen. Is de vloer van hout, dan worden er onder de poten van het biljart betonnen kolommen aangebracht.

Verlichting

De meest gangbare speelmaat is de "twee-dertiger" (kleine wedstrijdtafel) van 115x230 centimeter. Boven deze tafel behoren 2 lampen van elk 150W of vanaf 18W (met led-verlichting) te hangen; precies boven de acquitpunten (afstootpunten) en 85 centimeter boven het blad. Schaduw wordt zo tot het minimum beperkt.

Ballen

Een bal gaat 500 speeluren mee. Daarna is de souplesse eruit. Bovendien slijten de ballen 1,5 mm. per jaar. Een nieuwe bal heeft een doorsnee van 61,5 mm.

Laken

Vroeger bestond een biljartlaken (meestal groen, maar ook leverbaar in andere kleuren) in hoofdzaak uit wol, tegenwoordig wordt er meer kunststof in verwerkt. Hoe meer kunststof, hoe sneller het laken. De basis is echter nog steeds wol, om een bepaalde rek/spanning er in te houden. Op een nieuw laken (op een veel bespeeld biljart gebeurt dit wel 2 keer per jaar) mag de eerste 24 uur niet gespeeld worden. Dit heeft te maken met de enorme spanning die op het laken staat. Bij de geringste beschadiging in de eerste 24 uur kan het laken spontaan scheuren.
 

Benodigde speelruimte

 

Speelmaat
105 x 210 cm
115 x 230 cm
142,25 x 284,50 cm.
Ruimte
405 x 510 cm.
415 x 530 cm.
442 x 584 cm.